Gras maaien: 5 tips

Met de hoge temperaturen in maart en april heb je ongetwijfeld al eens het gras moeten maaien. In de periode maart t/m oktober is het belangrijk het gras regelmatig te maaien. Zo krijg je een mooi en gezond gazon. Door het gras te maaien stimuleer je de aangroei van fijne grassoorten en voorkom je onkruid en mos in je gazon. In dit blogartikel geven we je een aantal tips bij het maaien van het gras en het kiezen van een geschikte grasmaaier.

Tip 1: maai regelmatig

Hoe vaak je het gras moet maaien hangt af van de tijd van het jaar en de mate van regenval. Laat het gras in ieder geval niet te lang worden, omdat het dan lastiger wordt om te maaien. Bovendien komt er dan minder licht bij de bodem, waardoor de grasmat dunner wordt en kan verkleuren. In de maanden maart en april volstaat 1 keer per 2 weken maaien. Vanaf mei zul je het gras elke 5 dagen moeten maaien, afhankelijk van de groei van het gras.

Tip 2: maai het gras als het droog is

Maar wanneer het gras droog is. Wanneer je gras maait wanneer het nat is dan zal het gras aan elkaar plakken, hierdoor kan je grasmachine verstopt raken. Daarnaast staat droog gras beter overeind waardoor het mooier vlak afgesneden kan worden.

Tip 3: vang het gras op bij lange grassprieten

Indien je het gras vaak maait is het niet zozeer nodig om het gras op te vangen. Kleine grassprieten vormen geen probleem voor je gazon en zorgen zelfs voor bemesting van het gazon. Lange grassprieten dienen echter opgevangen te worden. Zij zorgen voor verstikking en schimmelgroei, zeker wanneer het gras wat vochtig is. Voor het opvangen kun je een opvangbak gebruiken. Wanneer je een groot gazon hebt kun je ervoor kiezen het gras te mulchen. Een mulchmaaier zorgt ervoor dat het gemaaide gras in fijne deeltjes wordt versnipperd.

Tip 4: maai het gras niet te kort

Kort gras droogt snel uit en kan kale plekken en mosgroei tot gevolg hebben. De ideale maaihoogte is 2 – 3 cm. Zeker wanneer je het gras pas ingezaaid hebt dien je het gras niet te kort te maaien, begin met een hoge maaistand om vervolgens steeds korter te maaien.

Tip 5: kies de geschikte grasmaaier

De geschikte grasmaaier voor jouw gazon is met name afhankelijk van de grootte van je gazon. Voor een klein stuk gras is een gazonmaaier die je met de hand voortbeweegt geschikt. Voor grotere gazonnen zijn grasmaaiers met een accu of op benzine meer geschikt. Daarbij heb je de keus uit een grasmaaier met ronddraaiende messen (kooimaaier) of met een cirkelmes dat horizontaal snijdt. Voor de echt grote gazonnen is een zitmaaier geschikt. Bij Toolnation vind je in ons assortiment Bosch tevens een robotmaaier, voor het ultieme gemak. Bekijk al onze grasmaaiers.