Nummer 1 in professioneel gereedschap

 
€ 0,00

Accumachine kopen? Met of zonder koolborstels?

21-08-2017 12:27

Toolnation biedt zowel een groot assortiment accu machines 'met koolborstels' als accumachines 'zonder koolborstels' aan. Maar wat is het verschil en wat kun je in jouw situatie het best kiezen voor de versie met of zonder koolborstel? In dit blogartikel helpen we je op weg.

Geschiedenis koolborstel

Vanaf 2004 hebben diverse fabrikanten hun accu machines uitgerust met een koolborstelloze motor. De eerste machines waar deze motor in voorkwam waren onder andere de accu momentsleutels en slagmoersleutels. De redenen waren: hoge krachten, slijtage en warmte. Later is het gamma van de fabrikanten (zoals Makita, Dewalt, Bosch, Hitachi en Metabo) steeds meer veranderd naar koolborsteloze machines.

Maar wat is nu precies een koolborstelloze motor en wat maakt deze motor beter of doeltreffender dan een 2-polige of 4-polige motor?

Voordelen motor zonder koolborstels

Bij een borstelloze motor gaat de stroom naar het veld en niet via koolborstels naar het anker. Het veld is bij een koolborstelloze motor voorzien van wikkeling en het anker van een magneet. Omdat de stroom bij een koolborstelloze motor niet via koolborstels loopt heb je ook niet de wrijving die deze koolborstels veroorzaken en dat heeft een aantal voordelen:

  1. Het grootste voordeel van een koolborstelloze motor is dat deze in combinatie met elektronica toerenregelbaar is. Daardoor is het ook mogelijk om een machine beter in te stellen voor een betere bewerking.
  2. Zonder koolborstels heb je een betere stroomoverdracht naar de motor. De motor is daardoor constanter in toeren en dus efficiënter.
  3. Geen belastende wrijving: de motor wordt minder snel warm en heeft daardoor een langere levensduur.
  4. Langer gebruik van de accu omdat er geen wrijving onstaat en dat betekent geen verloren energie in warmte. De motor gaat dus beter om met de energie van de accu en kun je meer bewerkingen op 1 volle acculading doen.

Waarom kiezen voor een motor met koolborstels?

Het systeem met een koolborstel is een eerdere variant, en zit eenvoudiger in elkaar.

Het nadeel van accu machines met koolborstel is echter dat de borstels langzaam afslijten. Bij borstelloze varianten is dit niet zo.

Sommige fabrikanten blijven echter accu machines produceren met koolborstels als er extreme krachten nodig zijn of voor de prijsstelling. Bij borstelloze varianten moet je toeren uithalen om de juiste spoelen in de motor op het juiste moment stroom te geven.

Nog geen keuze kunnen maken?

Voor zowel de machine met of zonder koolborstels adviseren we altijd goed te informeren welke machine te kiezen en deze aan te kopen bij een officiele dealer. Bij Toolnation ontvang je vaak extra garantie, zijn wij overal Premium dealer van en beschikken we over een eigen service-reparatiewerkplaats.

Geplaatst in Accu machines door

Raymond Dirks