Een invalzaag of handcirkelzaag?

Een aantal fabrikanten van elektrische cirkelzagen levert naast de bekende pendelkapzagen ook invalzagen. De twee machines lijken op het eerste gezicht sterk op elkaar en komen ook in functie voor een groot deel overeen, maar hebben ook hun eigen unieke sterke punten.

 

Het belangrijkste verschil tussen een pendelkapzaag – veelal handcirkelzaag genoemd – en een invalzaag is de plaats van het zaagblad in stilstand. Bij een handcirkelzaag steekt het zaagblad deels onder de ‘zool’ van de machine uit. Dit deel is beschermd door een pendelkap. Bij het zagen zorgt de aanslag tegen het materiaal er voor dat de pendelkap naar achteren wordt geduwd zodat het zaagblad zijn werk kan doen.

 

Bij een invalzaag ligt het zaagblad bij stilstand verborgen in de machine, boven de zool. Bij het zagen duwt de gebruiker het zaagblad naar beneden, zodat deze van bovenaf in het materiaal valt. Vandaar dus ook de benaming invalzaag.

 

Uitzagen van sparingen

Deze invalfunctie maakt het mogelijk om midden op een werkstuk te beginnen met zagen. Denk bijvoorbeeld aan het uitzagen van een trapgat of andere sparing in een houten vloer of dakbeschot. Daarentegen is de invalzaag minder geschikt voor het afkorten van materialen met een geringe afmeting. De invalzaag moet namelijk vrijwel volledig met de zool op het materiaal staan om dat te kunnen zagen. Het materiaal moet dus minimaal net zo groot zijn als de zool van de machine.

Een ander voordeel van de invalzaag is dat het zaagblad over het algemeen dichter aan de buitenkant van de zool ligt. Daardoor kan een invalzaag dichter langs een wand of andere obstakels zagen dan een handcirkelzaag.

 

Precisie

Invalzagen zijn veelal bedoeld voor precisiewerk. Fabrikanten hebben de machines en de accessoires daar ook op afgestemd. Zo is zowel bij de pendelkapzaag als bij de invalzaag de zaagdiepte af te stellen op de gewenste maat, maar invalzagen hebben daarvoor over het algemeen een nauwkeuriger stelmechanisme met een schaalverdeling in millimeters.

Beide zagen zijn over het algemeen ook te gebruiken met geleiderails. Dit is wel merk- en typegebonden. De machine moet - al dan niet met speciale adapters - passen bij de geleiderail. Bij invalzagen is de geleiderail gebruikelijker als standaard meegeleverde accessoire. Bij de handcirkel wordt veelal slechts een zogenaamde langsgeleider standaard meegeleverd, die langs de zijkant van het materiaal schuift en slechts beperkte nauwkeurigheid en bereik heeft.

 

Mogelijkheden

De keuze tussen een invalzaag en een pendelkapzaag (handcirkelzaag) hangt vooral af van de beoogde werkzaamheden. De invalzaag is uitermate geschikt voor het zagen van sparingen en voor precisiezaagwerk van bijvoorbeeld plaatmateriaal, maar niet voor het zagen van materialen met geringe afmetingen. Daarnaast is het bij de aanschaf van elke handcirkel of invalzaag van belang om ook naar de andere eigenschappen van de machine te kijken, zoals het vermogen, de diameter van het zaagblad, de mogelijkheden van zagen onder verstek en de maximale zaagdieptes bij zowel rechte stand als onder verstek. Kijk daarbij ook naar beschikbare accessoires die al dan niet standaard worden meegeleverd.

 

Dealer

Toolnation heeft een ruim assortiment aan handcirkelzagen en invalzagen van diverse merken. Toolnation is Premium dealer van vele merken en je ontvangt bij Toolnation vaak extra garantie. Ook beschikken we over een eigen service-reparatiewerkplaats.