Nummer 1 in professioneel gereedschap

 
€ 0,00

Makita gereedschap: Veilig werken met een Makita kettingzaag

30-05-2014 15:54

Met de toenemende vraag naar Makita kettingzagen, leek het ons verstandig om eens wat dieper in te gaan op dit Makita gereedschap. De kettingzaag is immers een tool waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Het is een machine die zwaar is en waar veel kracht achter zit. In dit blogartikel leggen we uit hoe je veilig met een kettingzaag kan werken.

De meest voorkomende gevaren

Een veel voorkomend probleem is terugslag van een kettingzaag. Terugslag kan voorkomen wanneer een bewegende ketting met de neus tegen een ander object aankomt. In sommige gevallen kan deze aanraking voor een bliksemsnelle terugslag zorgen waardoor de machine teruggeduwd wordt in de richting van de gebruiker. Ook het zagen bij koud weer kan gevaarlijk zijn. Bij koude omstandigheden, waarbij hout bevroren is, kan het voorkomen dat de ketting snel slijt en daardoor breekt. Voor het werken bij koud weer kun je onder andere met de volgende dingen rekening houden: - Gebruik een ruime hoeveelheid kettingolie om de zaag soepel te laten lopen. - Zorg ervoor dat de ketting goed gespannen is. - Zorg ervoor dat de beitels scherp zijn zodat de kettingzaag niet geforceerd zaagt.

10 veiligheidstips

Om zo veilig mogelijk te kunnen werken met je Makita kettingzaag, kan je de volgende tips gebruiken: 1. Zorg ervoor dat je altijd de gebruiksaanwijzing met de bijbehorende veiligheidsinstructies goed doorneemt voordat je begint te werken met de kettingzaag. 2. Draag altijd veiligheidshandschoenen, oogbescherming, gehoorbescherming en hoofdbescherming tijdens het zagen. 3. Hanteer de zaag altijd met beide handen. Zorg er daarbij voor dat de handgrepen droog en schoon blijven zodat je een goede grip zult behouden. 4. Om vermoeidheid te voorkomen dien je de zaag altijd op volle toeren te laten draaien. Kettingzagen zijn daarvoor gemaakt en op deze manier maximaliseer je de productiviteit van de zaag. 5. Hanteer de zaag niet te ver van het lichaam af. Aangezien een kettingzaag zwaar is, kan het gevaarlijk zijn om de zaag te ver van je lichaam af te houden. Op deze manier kan je weinig controle uitoefenen over de zaag. Hanteer de kettingzaag ook nooit boven je macht! 6. Voorkom terugslag door de omgeving waarin je gaat zagen zo vrij mogelijk te maken. 7. Zorg ervoor dat de ketting altijd op de juiste spanning staat. Een losse ketting kan gevaarlijk zijn aangezien deze uit de geleider kan schieten. 8. Een kettingzaag is gemaakt voor het zagen van hout. Ga dan ook geen andere materialen zagen met je kettingzaag. 9. Houd alle lichaamsdelen weg van de ketting wanneer de motor draait. 10. Forceer een botte ketting nooit tot zagen. Een scherpe ketting zou het meeste werk voor jou moeten doen. Wanneer je merkt dat je harder moet werken, is het verstandig om je beitels na te kijken. Makita gereedschap staat bekend om haar goede kwaliteit. Bij de aanschaf van een Makita kettingzaag weet je dat je een degelijk product koopt. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen die er in de machine ingebouwd zitten, blijft het gebruik risicovol. Het is daarom aan te raden om bovenstaande tips uiterst serieus te nemen.
Geplaatst in Nieuws door

admin