Multitool: onmisbaar voor precisiewerk

Een elektrische multitool is een handig gereedschap voor een groot aantal werkzaamheden. Een multitool is relatief licht en klein. Daardoor is deze zeer geschikt voor precisiewerkzaamheden, zowel hobbymatig als professioneel.

 

Wat is een multitool?

Een elektrische multitool is een machine waarop accessoires passen voor verschillende werkzaamheden, zoals zagen, schuren en schrapen. U kunt op die manier dus allerlei werkzaamheden uitvoeren met maar één machine.

Een multitool is relatief klein en licht. Dat geldt ook voor de accessoires, zoals zaagbladen en schuurschijven. Dat maakt de multitool vooral handig voor precisiewerk. Ook de lastige hoekjes zijn met een multitool goed bereikbaar. Voor grote oppervlakken en lengtes pakt u toch het specialistische gereedschap, zoals een schuurmachine of zaagmachine of invalzaag. Specialistisch gereedschap heeft een hogere capaciteit en werkt sneller, maar is dus ook groter en zwaarder.

 

Hoe werkt een multitool?

Onder de elektrische multitools zijn twee basisprincipes te vinden: de roterende elektrische multitool en de oscillerende elektrische multitool. De roterende multitool draait alleen rond en is geschikt voor boren, slijpen en polijsten en graveren. De bekende Dremel is hiervan een voorbeeld. De flexibele as van de Dremel maakt boren, slijpen en polijsten op zelfs de meest lastige plekken mogelijk.

 

Wat is een oscillerende multitool?

De meeste multitools zijn oscillerend. Dat betekent dat ze min of meer heen een weer bewegen, in een soort trilling. In de technische gegevens is het aantal bewegingen per minuut terug te vinden, evenals de maximale hoek van die beweging.

 

Wat kan ik met een oscillerende multitool?

Oscilleren maakt heel andere bewerkingen mogelijk, zoals zagen en schuren en schrapen. Boren en slijpen kan hier echter niet mee.

De verschillen in werkingsprincipe zijn eigenlijk direct terug te vinden in de tools die met de machine worden meegeleverd. De roterende machines zijn vooral voor hobbymatig gebruik en zijn over het algemeen ook de goedkopere machines.

 

Wat bepaalt de prijs van een multitool?

De oscillerende machines zijn er in diverse prijsklassen. Van invloed is onder meer de sterkte van de machine, globaal terug te vinden in het wattage van de motor. Ook de merken maken verschil, met meer hobbymatige insteek tot zwaar professioneel gebruik.

De kwaliteit van de meegeleverde accessoires is sterk van invloed op de prijs. Lichte hobbymatige accessoires zijn goedkoper dan zware professionele tools. Overigens werken vrijwel alle multitools op 230 V en slechts enkele exemplaren op een accu van 18 Volt. De snoerlengte kan daarbij nogal verschillen.

 

Koppelen van accessoires

Naast het aantal meegeleverde accessoires kan het ook handig zijn om te letten op de aansluiting daarvan. Hoe gemakkelijk gaat wisselen en koppelen van accessoires? Is de verbinding merkgebonden of universeel? Soms worden ook adapters meegeleverd om accessoires van een ander merk te kunnen gebruiken.

 

Starlock

Bosch en Fein hebben voor multitools het Starlock systeem ontwikkeld. Daarmee is snel van accessoires te wisselen. Het systeem is compatibel met andere grote merken.

Starlock, Starlock Plus en Starlock Max staan voor oplopende vermogensklassen. Accessoires van een lagere vermogensklasse passen wel op een multitool Max, maar accessoires van een hoge vermogensklasse passen niet op een multitool van een lagere klasse.

 

Wat zijn de beste multitools?

Het grootste aanbod in multitools komt van Fein. Die levert zelfs in koffer met specialistische accessores voor bijvoorbeeld tegelrenovatie of kozijnrenovatie, inclusief verwijderen van glas. Dat zijn dus zeer professionele multitools.

Wat voor u de beste multitool is hangt altijd af van wat u er mee wilt. Kiest u roterend of oscillerend? Gaat u de multitool zo nu en dan hobbymatig gebruiken of juist professioneel en bijna dagelijks? Gaat u er vooral zware of lichte klussen mee doen? Afhankelijk van de antwoorden kiest u de beste multitool uit het brede aanbod van Toolnation.

 

Premium dealer

Toolnation heeft een ruim assortiment aan multitools van diverse merken. Toolnation is Premium dealer van vele merken en u ontvangt bij Toolnation vaak extra garantie. Ook beschikken we over een eigen service-reparatiewerkplaats.