10 verschillen tussen decoupeerzagen

10 verschillen tussen decoupeerzagen

Een decoupeerzaag is vooral geschikt om allerlei vormen te zagen in divers plaatmateriaal. Het is daarvoor belangrijk om een zaagblad te gebruiken dat geschikt is voor het te zagen materiaal en de vorm. Maar minstens zo belangrijk is het om bij de aanschaf te kiezen voor de juiste decoupeerzaag, want er zijn grote verschillen in decoupeerzagen. We zetten ze hieronder op een rij.

Welke decoupeerzaag kopen?

De eerste afweging bij aanschaf van een decoupeerzaag is de keuze tussen een accumachine of een zaag op stroom. Over het algemeen zal de decoupeerzaag op het stroomnet meer kracht leveren, maar het snoer kan behoorlijk in de weg zitten en bij gebruik op een bouwplaats is niet altijd een contactdoos beschikbaar. Dan is een accumachine dus een betere keuze. Let er wel op dat niet bij elke accumachine een accu wordt meegeleverd. Vooral in de professionele series is dat lang niet altijd het geval omdat de accu’s multi-inzetbaar zijn voor meerdere machines van hetzelfde merk. Een accumachine zonder meegeleverde accu is dus vooral een goede keuze voor wie al accu’s van het betreffende merk heeft; houd daarbij in de gaten of er geen lopende ‘gratis accu acties’ zijn!

Decoupeerzaag met D- of T-greep?

Decoupeerzagen variëren in model. Het meest gangbare is het zogenaamde D-model, maar er zijn ook decoupeerzagen met bijvoorbeeld een T-vorm. Functionele verschillen zijn er eigenlijk niet. De T-vorm is wellicht handiger te hanteren voor het zagen in plafonds en dergelijke, maar uiteindelijk is dat vooral een kwestie van eigen voorkeur.

10 aandachtspunten

Tien belangrijke vergelijkingspunten voor de aankoop van een decoupeerzaag zijn:

  1. Zaagdiepte
  2. Aantal slagen per minuut
  3. Zaagslaglengte
  4. Pendelstand
  5. Stofafzuiging
  6. Stofblazer
  7. Geïntegreerde verlichting
  8. Sleutel loze verwisseling zaagbladen
  9. Verstelbare zool voor verstekzagen
  10. Sleutel loze verstekstelling zool
 

Te zagen materiaal

Het is handig om al bij de aanschaf van een decoupeerzaag te weten welk materiaal je het meeste zult gaan zagen en in welke dikte. Dat is belangrijk voor de maximale zaagdiepte, maar ook voor het benodigde aantal slagen per minuut. Het aantal slagen per minuut heeft overigens niet alleen een maximum, maar soms ook een minimum. Voor harde materialen is meestal een lager aantal slagen per minuut aan te bevelen. In dat geval is het minimum aantal slagen per minuut dus eveneens een belangrijk gegeven. Ook de zaagslaglengte is van belang. Met meer zaagslaglengte zijn minder slagen per minuut nodig voor dezelfde prestatie.

De meeste decoupeerzagen hebben drie pendelstanden. Daarbij beweegt het zaagblad niet alleen op en neer, maar ook voor- en achteruit. Dat zaagt sneller, maar geeft ook meer en grovere spaanders.

Gebruiksgemak

Arbo technisch is goede stofafzuiging belangrijk; werk technisch is het erg prettig als aan de voorzijde van de machine het zaagstof wordt weggeblazen. Geïntegreerde verlichting voor het aanlichten van de zaaglijn vergroot het gebruiksgemak nog meer.

Wie veel verschillende materialen en vormen gaat zagen, zal vaak van zaagblad wisselen. Dan is het handig als het zaagblad te verwisselen is zonder dat daar een sleuteltje of ander gereedschap voor nodig is. Datzelfde geldt voor het verstellen van de zool voor het zagen onder een hoek. Let er op dat de zool soms vrij instelbaar is en soms alleen op ingestelde posities als 45° en 22,5°.

Antikras opzetzool

Een handige tool in het pakket van een aantal machines, is een antikras opzetzool. Voor ruwe materialen is dat niet nodig, maar bij het zagen van gevoelige, mooi afgewerkte oppervlakken helpt deze zool om beschadigingen te voorkomen.

Tot slot: Het kan verstandig zijn om te letten op de prijs van de zaagbladen, al zijn die voor decoupeerzagen nu ook weer niet zo heel duur.

Dealer

Toolnation heeft een ruim assortiment aan decoupeerzagen, zowel op stroom als op accu. Toolnation is Premium dealer van vele merken en je ontvangt bij Toolnation vaak extra garantie. Ook beschikken we over een eigen service-reparatiewerkplaats. Voorwaarden van de extra garantie zijn te vinden via www.toolnation.nl/garantievoorwaarden.