Waar moet u op letten bij een accuboormachine?

Er is een heel groot aanbod aan accuboormachines, van vele merken en in heel verschillende prijsklassen. Wat zijn de verschillen?

 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een accuboormachine?

Accuboormachines kunt u gebruiken voor een groot aantal verschillende functies. De meeste zijn geschikt voor schroeven en voor lichte boorwerkzaamheden. Boren in steen is al lastiger en voor boren in beton hebt u een speciale accuklopboormachine nodig.

Als u zich dus afvraagt ‘welke accuboormachine moet ik kopen?’, dan moet u dus eerst weten waar u die voor wilt gebruiken. Ook belangrijk is hoe vaak u de accuboormachine denkt te gaan gebruiken en welk budget u er voor over hebt.

 

Goedkoopste accuboormachine

De goedkoopste accuboormachine in het assortiment is eigenlijk geen boormachine, maar een accuschroefmachine, met een beperkte sterkte. Echte accuschroefmachines vormen overigens een eigen groep in het assortiment van Toolnation.

In deze groep accuschroefmachines zijn allerlei machines te vinden die met name geschikt zijn voor schroeven, met bijvoorbeeld een autostartfunctie die aanslaat op het moment dat u met de machine druk zet op de schroef. Ook (snel)schroefmachines en bandschroefmachines vindt u in deze categorie.

 

Zonder accu en oplader

Bij de goedkoopste accuboormachines vindt u ook machines zonder accu en zonder oplader. Dat is uiteraard goedkoper, maar is alleen bedoeld voor diegenen die al accugereedschap hebben van datzelfde merk. Dan zijn de accu’s van de verschillende machines uitwisselbaar en hoeft u niet heel veel accu’s en opladers mee te nemen naar uw klus. Het zijn dan ook met name professionele machines die zonder accu’s en laders worden verkocht.

 

Sterkste accuboormachine

De sterkste accuboormachines vormen een groep van uitzonderlijke machines. Zo levert Dewalt een haakse accuboormachine op 50 Volt. Die wordt geleverd zonder accu en oplader. Ook Makita levert sterke accuboormachines en accuklopboormachines op 40 Volt. Een van de duurste machines is de haakse accuboormachine van Makita, die met 36 V (2 x 18 V) eveneens valt in de topcategorie van sterkste accuboormachines.

 

Vooral 18 Volt accuboormachines

Voor de meeste klussen zullen zowel de goedkoopste als de sterkste accuboormachines niet voldoen. Daartussen bevindt zich echter nog steeds een assortiment van honderden machines van circa 20 merken.

Opvallend is dat het voltage van de machines in de loop der tijd steeds verder omhoog is gegaan. Er zijn nog maar weinig machines van minder dan 12 V en meer dan de helft van de machines is 18 V.

 

Vergelijk accuboormachines

Vergelijkt u accuboormachines onderling, dan zijn er diverse specificaties om op te letten. Zo is de aanduiding ‘Ah’ bepalend voor de hoeveelheid energie in de accu. Belangrijk is ook de voltage van de machine, dat van invloed is op de sterkte, samen met het maximale koppel. Ook de instelbaarheid van het koppel verschilt.

In de specificaties vindt u ook de maximale boorcapaciteit terug voor zowel hout als metaal. Welke boren er in de machine passen, is afhankelijk van de spanwijdte van de boorhouder. Soms is dat beperkt tot 10 mm.

 

Werkgemak

Bij beantwoording van de vraag ‘welke accuboormachine moet ik kopen’, mag u ook het werkgemak van de machine ook niet vergeten. Denk aan de vorm, zowel ergonomisch als met het oog op het werk dat u er mee denkt te gaan doen, maar ook aan het gewicht. Gewicht wordt nog belangrijker als u veel boven uw hoofd werkt. Handig kan het zijn als de machine beschikt over geïntegreerde verlichting.

 

Accessoires

Als laatste – maar zeker niet als minste – dient u bij de keuze van een accuboormachine te letten op het totale pakket. Wat zit er bij de prijs in? Zit er een accu bij? Of twee? Een oplader? Een snellader? En wat zit er bij aan andere accessoires, zoals boren en bitjes?

 

Premium dealer

Toolnation heeft een ruim assortiment aan accuboormachines van diverse merken zoals Festool, Makita en Hikoki. Toolnation is Premium dealer van vele merken en je ontvangt bij Toolnation vaak extra garantie. Ook beschikken we over een eigen service-reparatiewerkplaats.