Nummer 1 in professioneel gereedschap

 
€ 0,00

Wat is het verschil tussen Volt (V) en Ampère-uur (Ah) in Makita gereedschap?

07-02-2014 17:35

Ga je voor de DF030DWE 10,8V of de BDF343RHJ 14,4V Makita accuboormachine? Of is de BDF458RFJ 18V 3,0 Ah Makita accuboormachine meer geschikt voor je? Het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken tussen verschillende typen Makita gereedschap. Vooral als je niet weet wat het verschil is tussen Volt (V) en Ampère-uur (Ah). Voordat je een keuze gaat maken tussen de verschillende typen Makita gereedschap, is het dus goed om te weten wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een 36V Combihamer 2,6 Ah en een 18V Combihamer 3,0 Ah. Om je een beter inzicht te geven wat Volt, Ampère en Ampère-uur precies inhoudt en het verschil is tussen deze termen, wordt er een vergelijking gemaakt met een waterkraan.

Volt (V), Ampère (A) en Ampère-uur (Ah)

Volt (V) is de eenheid van spanning en dit kun je zien als de druk op de waterkraan. Ampère (A) is de eenheid voor stroom en is in de vergelijking de hoeveelheid water die door de waterkraan stroomt. Ampère-uur (Ah) is de hoeveelheid stroom die een accu per uur kan leveren. In vergelijking met de waterkraan kan dit als de tank met water, waar de kraan op is aangesloten, gezien worden.

Wat houdt dit precies in?

Als je met je hand het water dat uit de kraan probeert tegen te houden, dan geeft dat weerstand. Hoe hoger de druk op de waterkraan, hoe lastiger het wordt om het water tegen te houden. Er is ook minder water nodig is om dezelfde weerstand op je hand te voelen. Ditzelfde principe geldt ook voor een accuboormachine. Hoe hoger de spanning (Volt), hoe minder stroom (Ampère) je daarvoor nodig hebt. Een accuboormachine van 18 Volt en 3,0 Ah zal minder stroom verbruiken dan een 14,4 Volt en 3,0 Ah accuboormachine. Met andere woorden, je draait met de 18 Volt boormachine meer schroeven dan een 14,4 Volt boormachine. Verdient Makita gereedschap met een hogere voltage dan altijd de voorkeur boven Makita gereedschap met een lagere voltage? Nee! Een apparaat met een hogere voltage heeft namelijk langer tijd en meer stroom nodig voor het opladen van de accu. Denk eerst goed na waar je de accuboormachine voor gaat inzetten. Gebruik je de Makita accuboormachine voornamelijk voor gebruik in en rondom je huis? Dan volstaat een accuboormachine met van 18V al. Voor werkzaamheden in de bouw, is een accuboormachine van 36V een betere keuze.

Heeft u vragen of heeft u advies nodig in de aanschaf van Makita gereedschap? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder.  
Geplaatst in Nieuws door

admin