Vandiktebank

Als handige doe-het-zelver of professional komt een vandiktebank goed van pas. Een vandiktebank zorgt namelijk voor de perfecte houtbewerking. Met een vandiktebank maak je van een plank of balk de juiste dikte voor bijvoorbeeld het maken van je eigen houten meubels. Op onze site vind je een collectie van de beste vandiktebanken op de markt. Speciaal uitgekozen voor de veeleisende professional!

Merken vandiktebanken: Dewalt vandiktebank | Makita vandiktebank | Scheppach vandiktebank

24 artikel(en)
24 artikel(en)

Hoe werk een vandiktebank?

Een vandiktebank is een houtbewerkingsmachine die hout nauwkeurig op dikte en breedte schaaft. Bovenaan in de machine zit de beitelas, deze bestaat uit twee of vier beitels die vastzitten aan een spiraalas. Bij sommige vandiktebanken zijn de beitels vervangbaar. De beitelas gaat in beweging door een elektromotor. Deze motor zorgt ook dat de aanvoer- en afvoerwals aangedreven worden. Het hout dat in een vandiktebank terecht komt wordt dus aangevoerd door de aanvoerwals, daarna wordt het hout in de machine geschaafd. Er wordt vaak eerst gebruik gemaakt van een vlakbank die het hout aan één kant en één zijde recht en vlak schaaft. Een vlakmachine zal dus eerst één breedte- en één diktezijde bewerken. Een vandiktebank zorgt er dan vervolgens voor dat het hout aan de andere kant ook evenwijdig geschaafd wordt en dat het hout de juiste dikte krijgt.

Soorten vandiktebanken

Vandiktebanken die zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kan er een verschil zijn in het wattage, het vermogen, de accessoires en de leveromvang. De beste keuze maak je met een exact doel voor ogen. Een vandiktebank wordt vaak verward met een vlakbank, maar zoals je hierboven gezien hebt is er wel een duidelijk verschil tussen de twee machines. Als je hout wilt bewerken dan zal je ze waarschijnlijk beide machines nodig hebben. Om die reden bestaat er tegenwoordig ook een vlak vandiktebank. Dat is een combinatiemachine die zorgt voor de gehele afwerking. Wil je een vandiktebank kopen? Weet dan wat je doel is en weet dat je waarschijnlijk ook een vlakmachine nodig zult hebben, maar dat je ook de optie hebt om te kiezen voor een combinatie houtbewerkingsmachine.

Zo kies je een kwaliteitsvolle vandiktebank

Als professional wil je een machine die goed zijn werk doet, zodat ook jij je werk zo goed mogelijk kunt uitvoeren. Een goede vandiktebank biedt je extra veiligheid tijdens je werk. Zo zijn er vandiktebanken die een bescherming hebben tegen overbelasting van de motor. Kwaliteitsvolle vandiktebanken zijn makkelijk in gebruik en dus ook makkelijk om in te stellen. Ze zorgen ook voor zo weinig mogelijk stof. Dat kan aan de hand van een stofafzuigmogelijkheid. Let dus goed op alle functies voor je er één koopt. Weet je niet goed welke je moet aanschaffen? We geven je graag advies op maat!