Boetes voor fout hout

Iedereen die vanaf maart zijn huis wil opknappen met mooie kozijnen, schutting of dakkapel moet alleen nog maar duurzaam hout kunnen kopen. Voor overtreders zijn zware straffen ingesteld.

Straffen
Houthandelaren die na maart nog illegaal hout verkopen lopen het risico om zwaar gestraft te worden. Volgens het ministerie van Economische Zaken kunnen ze een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar of een boete van 70.000 euro krijgen. Daarnaast riskeren de handelaren dat ze hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten. Sinds dit jaar mag illegaal gekapt buitenlands hout niet meer verkocht worden in Nederland. Dit is voortgekomen uit een akkoord tussen de EU-landen over een importverbod van illegaal gekapt hout.

 

Aantonen
Vanaf 3 maart moeten Nederlandse handelaren aan kunnen tonen dat ze hun hout legaal hebben gekocht. Mocht uit te papieren blijken dat ze toch een illegale partij hebben ingekocht, lopen ze het risico om vervolgt te worden. Deze nieuwe regelgeving geldt ook voor bedrijven die hout verwerken, zoals kozijnfabrieken, en maakt dat ook zij verplicht zijn om legaal ingevoerd hout te gebruiken. In Nederland zijn er zo'n 5000 bedrijven die onder deze nieuwe wet vallen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt er toezicht op of de regels daadwerkelijk worden nageleefd.

 

Ontbossing
"Het importverbod helpt de ontbossing tegen te gaan. Het zorgt zo voor een betere bescherming van planten en dieren in de bossen en van de mensen die voor hun dagelijkse behoeften van bossen afhankelijk zijn", zegt staatssecretaris Dijksma. Ontbossing is het verdwijnen van bos door handelingen van mensen voor commerciële doeleinden of om land te winnen voor landbouw of voor nederzettingen. In dit geval hebben we het over toedoen door de mens voor commerciële doeleinden. Hierbij verdwijnen met name grote stukken tropisch regenwoud, gelegen in het Amazonegebied. Ontbossing kan behoorlijk negatieve gevolgen hebben. Dieren en planten kunnen verdwijnen en ecosystemen kunnen ontregeld en uitgeroeid worden, daarnaast is het de oorzaak van erosie en zou zelfs klimaatverandering kunnen veroorzaken.

 

Zelf klussen
Gaat u zelf bezig in huis en heeft u daarvoor hout nodig? Kijk dan of uw leverancier het FSC-keurmerk heeft. Met FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk weet u zeker dat de grondstoffen afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen en deze niet alleen aan de Nederlandse, maar ook aan de Europese norm voldoet. Let daarom vanaf 1 maart 2013 goed op bij de aanschaf van hout voordat u het gaat bewerken op uw nieuwe Festool-machine.