Stofvrij werken: bent u klaar voor de inspectie?

Van 14 oktober tot en met 29 november zal de inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) controles uitvoeren op stofvrij werken. De inspectie is van tevoren uitgebreid aangekondigd. Maar voldoet u al aan de eisen die er gesteld worden? Of zijn er nog verbeterpunten? Het is voor uzelf en uw werknemers belangrijk om stofvrij te werken. Zeker kwartsstof, maar ook stof van hardhout chroom en nikkel kunnen gevaarlijk zijn. Het overmatig inademen van stof kan op den duur stoflongen of zelfs longkanker veroorzaken. Om dit te voorkomen is het volgens TNO noodzakelijk dat hier op gecontroleerd wordt. De controle gaat niet uit van een bouwbedrijf, maar van een bouwplaats. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen groot of klein, nieuwbouw of renovatie. Zowel de hoofdaannemer als onderaannemer maar ook een ZZP’er kan worden aangesproken en heeft zijn eigen verantwoordelijkheid.

Om stofvrij te werken is het belangrijk de stof bij de bron weg te nemen. Bij de huidige generatie gereedschappen wordt het stof direct bij de bron weggezogen doordat je het gereedschap kunt aansluiten op een externe stofzuiger. Er komt dan ook steeds meer gereedschap op de markt waarmee stofvrij gewerkt kan worden. Dit vergt echter wel steeds weer een nieuwe investering van uw bedrijf. Daarom komt Makita ook met handige accessoires die bij uw huidige gereedschap kunnen worden gebruikt zodat u zonder grote investeringen toch stofvrij kunt werken. Een voorbeeld hiervan is de Makita stofafzuigset HR/BHR 193472-7. Deze kan op een externe stofzuiger worden aangesloten waardoor u met uw huidige boorhamer tot 14mm stofvrij kunt boren. Zo heeft u in een handomdraai een TNO gecertificeerd systeem. Maar naast deze methode om stofvrij te boren heeft Makita ook oplossingen voor stofvrij schuren, sleuven zagen en beton schaven. Al deze oplossingen zijn TNO gecertificeerd en goedgekeurd door de arbeidsinspectie. Door ook gebruik te maken van de stofzuigers van Makita beschikt u over een stofzuiger met een push en clean filterreiniger. Hiermee weet u zeker dat uw stofzuiger altijd goed blijft werken en de stof goed wordt afgevoerd.

 

Hoewel het stofvrij werken natuurlijk vooral belangrijk is voor de gezondheid van uzelf en uw medewerkers, is het belangrijk dat u voor 14 oktober klaar bent voor de inspecties van SZW. Boetes kunnen namelijk oplopen tot €9.000,- per incident. Daarnaast kan de inspecteur de bouw ook direct stil leggen als er ernstig gevaar blijkt te zijn voor personen.

 

Als u wilt voorkomen dat u en uw medewerkers gevaar lopen, neem dan een kijkje op onze pagina over stofvrij werken. Hier vindt u ook enkele aantrekkelijk geprijsde combinatie sets van Makita welke allemaal TNO gecertificeerd zijn. Daarmee bent u snel klaar voor de inspectie, en kan er op een verantwoorde en gezonde manier worden gewerkt!