Nummer 1 in professioneel gereedschap

 
€ 0,00

Waar let je op bij het kopen van een afkortzaag?

11-02-2020 11:33

Voor het afkorten van planken, plinten, staven, buizen en andere ‘staafvormige’ materialen, is een afkortzaag onmisbaar. Bij de aanschaf van een afkortzaag of trekzaag is het belangrijk om te letten op de te verwerken afmetingen én op de mogelijkheden van het verstekzagen. We zetten de aandachtspunten op een rij voor het kiezen van de juiste afkortzaag.

Afkortzagen zijn elektrisch aangedreven zagen met een cirkelvormig zaagblad aan een scharnierende arm. Welke afmetingen materiaal de zaag kan verwerken, is afhankelijk van de maat van het zaagblad én van de trekfunctie die de meeste afkortzagen hebben. Geleiders maken het mogelijk om het zaagblad naar voren te trekken, waardoor breder materiaal te verwerken is dan met een afkortzaag zonder trekfunctie. De maat van het zaagblad is vooral bepalend voor de maximale dikte van het materiaal. Afkortzagen zijn geschikt voor materialen als hout, natuursteen en kunststof. Voor het doorslijpen van metaal zijn er speciale afkortzagen verkrijgbaar.

Verstekzagen

Afkortzagen zijn eigenlijk de doorontwikkeling van de aloude handbediende verstekzagen. Ze zijn dus ook zo te draaien dat verstek te zagen is. Dat verstek kan vaak zowel in de breedte als in de hoogte van het materiaal zijn, maar er is ook een dubbel verstek mogelijk door een combinatie van die twee. Het bereik van de geleiders is uiteraard niet onbeperkt. Let bij de aanschaf van een zaag dus op de maximale verstekken die in breedte en hoogte en combinatie mogelijk zijn.

De meeste professionele afkort- en trekzagen zijn voorzien van een laser die de zaagsnede exact aftekent. Ook kan er een led-werklicht zijn aangebracht. Laser en led-werklicht kunnen op de netvoeding zijn aangesloten of een afzonderlijke batterij hebben.

Zaagbladen en stofafzuiging

Bij de afkortzagen en trekzagen is een ruim assortiment zaagbladen verkrijgbaar die zijn afgestemd op de diverse werkzaamheden en te verwerken materialen. De manier van wisselen van zaagbladen verschilt per machine. Wie vaak wisselt van zaagblad, doet er goed aan te letten op een eenvoudig wisselmechanisme. Uiteraard is het bij aanschaf van zaagbladen van belang om niet alleen te letten op de diameter van het zaagblad, maar ook op de diameter van het asgat.

Ook niet onbelangrijk is de mogelijkheid van stofafzuiging. De arbo-wetgeving verplicht tot een goede stofafzuiging, zowel op locatie als in de eigen werkplaats. In principe biedt elke moderne machine de mogelijkheid daartoe, maar de details verschillen bijvoorbeeld in diameter van de aansluiting en het aantal punten waarop wordt afgezogen.

Afkortzaag op accu

Denk van tevoren ook na over waar je de machine wilt gebruiken. Is dat vooral in de eigen werkplaats of is dat op de bouwplaats of onderweg? Het eigen gewicht en het eventuele onderstel van de machine zijn dan belangrijke aandachtspunten.

Relatief nieuw is de afkortzaag of trekzaag op accu. Vooral voor werk op locatie is dit een mooie oplossing. Afkortzagen op accu kunnen hetzelfde bereik in breedte en hoogte hebben als een afkortzaag op netvoeding, maar de kracht en het aantal zaagsnedes is sterk afhankelijk van het voltage en het ampèrage van de accu. Voor het echte zware werk is een accu nodig van een hoog voltage en ampèrage. En daar hangt een prijskaartje aan. Sommige accu afkortzagen worden geleverd zonder accu’s. Dat kan handig zijn voor wie al een bepaalde acculijn van datzelfde merk gebruikt.

Basispakket

Per machine en merk verschilt wat er in het basispakket wordt meegeleverd. Welk zaagblad is dat? Is er een stofzak bij? Welk gereedschap is er bij om het te bewerken materiaal vast te klemmen? Ook dat zijn aandachtspunten bij de aanschaf van een afkortzaag of trekzaag.

Dealer

Afkortzagen, trekzagen of verstekzagen zijn machines met veel mogelijkheden. Bekijk vooraf goed of de mogelijkheden overeenkomen met de werkzaamheden waarvoor je de machine aanschaft. Toolnation heeft een ruim assortiment van deze afkortzagen, trekzagen en verstekzagen. Toolnation is Premium dealer van vele merken en je ontvangt bij Toolnation vaak extra garantie. Ook beschikken we over een eigen service-reparatiewerkplaats.

Lees ook: Hoe stel je een afkortzaag af of bekijk onze top 10 afkortzagen.

Geplaatst in Machines door

Robin van Toolnation