Alles wat u moet weten over accuboormachine!

Accumachines zijn te gebruiken voor verschillende klussen. In dit blogitem gaan we in op de onderdelen van de accu boormachine.

Accuboormachine

Schroeven en boren zijn twee verschillende werkzaamheden, voor het schroeven raden wij een laag toerental (meer kracht) aan en bij het boren raden wij een hoog toerental (minder kracht) aan. Op de accuboormachine is dit aan te passen via de 'overbrenging'. Deze is vaak aangegeven met de nummers 1 en 2. Bij het boren komt het regelmatig voor dat u verschillende boortjes (lees: type boortjes) nodig hebt. Om het verwisselen van deze boortjes te versnellen kent de accuboormachine een boorkop. Deze kop is draaibaar en past zich aan aan de dikte van het boortje aan. Onder deze boorkop bevindt zich de slipkoppeling. Deze zorgt ervoor dat de accuboormachine stopt met draaien bij te veel weerstand. Hierdoor loopt de boor minder snel vast en voorkomt u dat de schroef wordt dolgedraaid. De gevoeligheid van deze slipkoppeling is in te stellen door aan de slipkoppeling te draaien. Nog een manier om te voorkomen dat de schroef wordt dolgedraaid, is het gebruik van het impulsmechanisme. Dit is een mechanisme wat er voor zorgt dat de boor niet continu draait, maar 'stootjes' geeft. Niet alle accuboormachines zijn van deze 'luxe' voorzien.

Aan de slag

Om uiteindelijk aan de slag te gaan, is het goed om te weten welk type boortjes er zijn en voor welk materiaal ze bedoeld zijn. De boor voor vrijwel elk materiaal is de universele boor. Om nauwkeuriger of efficiënter te werk te gaan is het verstandig om een specifiek boortje aan te schaffen: De houtboor, voorzien van een scherpe punt, alleen te gebruiken voor hout. De steenboor, kent een bot einde en is voorzien van een metalen plaatje, voornamelijk te gebruiken voor bakstenen. De betonboor, kent ook een bot einde en is hoger van kwaliteit van de steenboor, deze is te gebruiken bij het boren in tegels en bak- of natuurstenen. De speedboor, heeft net als de houtboor een scherpe punt en daarvoor vormt zich een plaatje (verschillende diameters). De speedboor is bedoeld om grote gaten te boren, voornamelijk voor (minder harde) houtsoorten. De verzinkboor, ziet er kegelvormig uit en is bedoeld voor het boren van gaatjes voor het schroeven te maken. De glasboor, heeft een korte, scherpe punt en kan worden gebruik op glas, tegels en porselein. Belangrijk is dat deze gebruikt wordt met een lage snelheid én met gebruik van koeling (bv. water). Eenmaal op de hoogte van de onderdelen van een accuboormachine is het niet onverstandig om de onderstaande tips door te lezen.

Tips

  • Kies het gereedschap wat bij de klus past
  • Controleer altijd het gereedschap op veiligheid, compleetheid of bijvoorbeeld scherpte van een mes/blad.
  • Zorg voor juiste instellingen van het gereedschap (lees de handleiding)
  • Gebruik altijd veiligheidsmaterialen; denk aan een bril, helm of handschoenen