Een klopboormachine of een boorhamer?

Wanneer gebruik je een boorhamer en wanneer een klopboormachine? Een klopboormachine is in de volksmond de machine voor het boren in steen en beton. Echter bracht de boorhamer daar in jaren 80 verandering in. In dit artikel leggen we je het verschil uit.

Principe van een klopboormachine

Een klopboormachine of accu klopboormachine functioneert pas als er tegendruk wordt gegeven op de boor. Het mechanisme dat voor de kloppende beweging zorgt, bevindt zich in de boormachine achter de boorkop. Op de booras is een plaatschijf gemonteerd, die aan één zijde getand is. Elke tand is driekant in doorsnede, met een lange opgaande zijde, en een korte, vrijwel loodrechte afgaande zijde. Eenzelfde plaatschijf staat daar tegenover, vast in de machine gemonteerd, met de tanden naar elkaar. Een veer duwt deze 2 plaatschijven uit elkaar. Als het mechanisme ingeschakeld staat, zal het getande patroon van de zijden in elkaar passen zodra druk wordt uitgeoefend op de booras. De kloksgewijze rotatie van de as zal de lange tandzijden over elkaar doen glijden, en zo de 2 schijven uit elkaar drijven, waardoor boor en machine uit elkaar gaan in weer naar elkaar toe komen. Aan het einde van de tand vallen deze weer in elkaar, onder de druk die op de machine wordt uitgeoefend. En zo begint het proces opnieuw.

Voordelen:

  • Voordeel om een klopboormachine te gebruiken is dat u ook nauwkeurig in hout en metaal kunt boren.
  • De snelle rotatie zorgt voor een zeer sterke vibratie, die in staat is zachte steen te verpulveren.
  • Door de hoge wrijving binnen de machine reduceert de prestatie effectiviteit tot nul.
  • Als het klopboormechanisme uitgeschakeld staat, wordt deze stand geblokkeerd en raken de schijven elkaar niet.
 

Bekijk onze accu klopboormachines of klopboormachines. Zoekt u een specifiek merk? Wij hebben een breed assortiment aan klopboormachines van o.a. Bosch, Dewalt, Hikoki, Makita, Metabo, Milwaukee

Niet geschikt voor boren in beton

Omdat beton de laatste decennia zo hard is geworden, is het bijna onmogelijk is om er met een klopboormachine in te komen. De klopboor is daarom niet geschikt voor het boren in beton.

De aanschaf van beton/steenboren met gladde schacht is duur en sterft langzaam uit. In de vakhandel wordt deze steen- of betonboor daarom bijna niet verkocht. Enkel de bouwmarkten en doe-het-zelver winkels blijven deze artikelen verkopen, vanwege de hoge winstmarge en snelle slijting. Wil je specifiek boren in beton en steen? Dan adviseren wij om over te stappen naar een boorhamer of accu boorhamer.

 

 

Principe van een boorhamer

Een boorhamer werkt totaal anders dan een klopboormachine. Zonder enige tegendruk loopt de machine moeiteloos de steen of het beton in. Een boorhamer is voorzien van een pneumatisch mechanisme dat als het ware druk opbouwt. Door de drukopbouw wordt de hamerende beweging in gang gezet. De boorhamer is in de regel voorzien van een SDS-Plus aansluiting voor snel wisselen van boren of beitels.

Welke boorhamer moet ik kiezen?

  • Voor het boren in beton tot 16 mm adviseren we een boorhamer met een SDS-Plus aansluiting te nemen.
  • Voor het boren van grotere diameters adviseren we om een boorhamer met SDS-max aansluiting te nemen.
  • Voor licht beitelwerk in zachte steen zijn een aantal kleinere 2kg en 3kg boorhamers beschikbaar, deze zijn voorzien van een zogenaamde beitelfunctie.

Wanneer kies ik niet voor een boorhamer?

  • Voor het boren in hout en metaal wordt een boorhamer in de regel niet gebruikt vanwege de lagere nauwkeurigheid. Moest het toch voorkomen dat u incidenteel in hout en metaal moet boren? Dan adviseren we een boorhamer met een vast op de as wisselbare kop te gebruiken. Deze machines zijn dan voorzien van de mogelijkheid voor het gebruik van een normale tandkransboorhouder of een SDS-Plus boorkop.
  • Voor boorhamers vanaf 4 kilo met een beitelfunctie kunt u wel zwaardere hak en breekwerkzaamheden verrichten, echter: De regel geldt: "Boort u 60% of meer? Koop een boorhamer."
  • Breekt u meer dan 40%, koop dan een afzonderlijke breekhamer zonder boorfunctie.
  • Beitelen met een boorhamer (van welke gewichtsklasse dan ook), zal altijd meer schade toebrengen aan een machine met draaimechaniek dan zonder!
 

Bekijk onze boorhamers of  accu boorhamers. Zoekt u een specifiek merk? Wij hebben een breed assortiment aan boorhamers van o.a. Bosch, Dewalt, Festool, Hikoki, Makita, Metabo, Milwaukee etc. 

Vanwege de hogere slijtage van zowel de klopboormachine en boorhamer adviseren altijd goed te informeren welke machine te kopen. Bij Toolnation ontvang je vaak extra garantie, zijn wij overal Premium dealer van en beschikken we over een eigen service-reparatiewerkplaats. Heeft u nog vragen? Onze klantenservice staat voor u klaar!