Kloofbijl

Wanneer je op zoek bent naar een goede kloofbijl dan ben je in onze webshop aan het juiste adres. Naast universele bijlen bieden wij ook een aantal degelijke kloofbijlen van vooraanstaande merken. Een kloofbijl is een praktisch stuk handgereedschap waarvan je jarenlang plezier kunt hebben. Het gewicht zit, anders dan bij universele bijlen, vooral in de kop. Ook de vorm is anders. Een kloofbijl is uitermate geschikt om relatief eenvoudig een stuk hout te kloven zodat deze geschikt is voor de houtkachel, de open haard of wellicht de sauna.

Bekijk onze topmerken: Gardena kloofbijl | Bahco kloofbijl

6 artikel(en)
6 artikel(en)

Waar dien je op te letten bij de aanschaf van een kloofbijl?

- Het gewicht van de kloofbijl. Wanneer je een flinke hoeveelheid grof hout wilt gaan kloven, zal de bijl die je nodig hebt wat zwaarder moeten zijn. Zoals al eerder is genoemd, zit het gewicht vooral in de kop. Voor het lichtere werk kun je ook prima uit de voeten met een bijl die wat minder zwaar is.

- De handgreep. Wanneer je een kloofbijl langdurig gaat gebruiken, is het prettig als deze goed in de hand ligt. Vaak heeft de handgreep een zogenaamde “softgrip” die de veiligheid ten goede komt en ook erg comfortabel in gebruik is.

- De bijlkop. Deze heeft soms een speciale coating zodat er minder wrijving optreedt. Bovendien sla je zo makkelijker door het hout heen.

- Het steeluiteinde. Het is goed om te kijken of het uiteinde van de steel hoekig is, zodat de kans aanzienlijk kleiner is dat de bijl uit je hand glijdt.

- De garantie. De kloofbijlen die wij verkopen hebben allemaal een lang garantietermijn. Zo ben je verzekerd van een duurzame aankoop.

Gebruik en onderhoud

De kans is klein, maar check voordat je de kloofbijl gaat gebruiken altijd of er geen breuken in de kop zitten en of deze goed vast zit. Aangezien je er kracht op uitoefent, wil je natuurlijk voorkomen dat de kop los schiet. Ook dient de kop goed scherp te zijn, want anders kom je niet door het hout heen. Verder komt roest het gebruik niet ten goede en bovendien kan er dan eerder een onderdeel los gaan zitten.

Het is verstandig om de kloofbijl altijd schoon en droog te maken en te bewaren op een droge plek. Onze kloofbijlen hebben geen houten stelen, maar zijn gemaakt van roestvrij staal. Dat onderdeel vergt in ieder geval een stuk minder onderhoud.