Tips voor het werken met een cirkelzaag

De handcirkelzaag is bijna standaardgereedschap in elke bedrijfsbus of werkplaats. De handcirkelzaag is geschikt voor het grove en ruwe werk, maar is met een aantal aandachtspunten ook zeer geschikt voor het leveren van precisiewerk.

Precisiewerk begint met het kiezen van het juiste zaagblad, afgestemd op het te zagen materiaal. Een fijnere vertanding zorgt voor een strakker resultaat. Doordat de tanden van de handcirkelzaag zo draaien dat ze omhoog zagen, wordt de zaagsnede aan de onderzijde van het werkstuk het scherpst en is de kans op afschilferen juist het grootst aan de bovenzijde, waar de tanden het materiaal weer verlaten. Zaag het materiaal daarom dus met de zichtzijde naar beneden. Stem daarbij de zaagdiepte af op de dikte van het materiaal. Idealiter komt de zaag slechts enkele millimeters onder het materiaal uit.

 

Haaksinstelling

Het kan handig zijn om vooraf nog de haaksinstelling van de zaag te controleren, met behulp van een goede winkelhaak. De haaksinstelling is met een stelschroef in te stellen tot die exact 90° is ten opzichte van de zool van de machine.

Om de zaagsnede recht te houden en klemmen van het zaagblad te voorkomen, is het nodig om het te zagen materiaal goed te ondersteunen en waar nodig vast te klemmen. Dit geldt voor beide delen die na het zagen overblijven.

 

Gebruik langsgeleider

Bij de meeste handcirkelzagen behoort alleen een langsgeleidertje tot de standaard meegeleverde accessoires. Deze klemt op de machine en schuift langs de zijkant van het materiaal. Omdat het de zijkant van het materiaal als uitgangspunt neemt, is deze geleider alleen geschikt om parallel aan en op beperkte afstand van de rand te zagen. Als de rand niet zuiver recht is, zal de nieuwe zaagsnede dat ook niet zijn.

De bevestiging van de geleider bevindt zich op de voorzijde van de machine, vóór het zaagblad. Bij het einde van de plaat gaat de geleiding daardoor vaak in bepaalde mate verloren. Verder bestaat een kans op haken van de geleider als de zijkant van het materiaal niet helemaal glad is, met een onzuivere zaagsnede als gevolg. Bij een dergelijke afwijking is het nodig om de zaag een stukje terug te halen en vanaf dat punt opnieuw te beginnen volgens de juiste zaaglijn.

Omdat het risico op afwijkingen groot is bij gebruik van deze langsgeleider, is het verstandig om zo te zagen dat een eventuele afwijking in het afvallende deel van het materiaal terecht komt. Als dat niet kan omdat beide delen nodig zijn, is het beter om te kiezen voor een zuiverder en meer betrouwbare geleiding middels een geleiderail of een geleidelat.

 

Geleiderail of geleidelat

De simpelste methode voor een goede langsgeleiding is het aanbrengen van een rechte lat of aluminium rei op het werkstuk, om de zaag daar vervolgens langs te laten lopen. De lat kan met lijmklemmen worden vastgezet in de juiste positie. Er is hier wel enig meetwerk voor nodig. Meet daarbij de breedte tussen de rand van de zaagmachine tot aan of tot en met het zaagblad, afhankelijk van de gewenste positie van het zaagblad ten opzichte van de maatlijn.

Wie veel van dergelijk zaagwerk verricht, doet er goed aan om een bij de handcirkelzaag passende geleiderail aan te schaffen. Dat maakt de maatvoering een stuk eenvoudiger.

 

In verstek

Wie materialen wil zagen met een verstek in lengterichting, gebruikt bij voorkeur een geleiderail. De hoek leidt zeker bij wat dikker materiaal tot een behoorlijke wringing en wrijving, waardoor de kans op weglopen van de zaag vrij groot is. Een goede geleidelat is dan wel een minimale vereiste; een geleiderail is optimaal en staat garant voor het beste resultaat.

Sommige merken leveren ook speciale afkortrails voor handcirkelzagen. Deze zijn eenvoudig haaks of onder bepaalde hoeken op het af te korten materiaal te plaatsen. De handcirkelzaag wordt daarmee een meer mobiele vervanger van de afkortzaag.

 

Dealer

Toolnation heeft een ruim assortiment aan handcirkelzagen en invalzagen van diverse merken. Toolnation is Premium dealer van vele merken en je ontvangt bij Toolnation vaak extra garantie. Ook beschikken we over een eigen service-reparatiewerkplaats.