Momentsleutels

De momentsleutel is een geliefd stuk handgereedschap bij het aandraaien van wielmoeren van de auto, het werken aan motoren en installaties, en wordt ook vaak toegepast binnen de fietsmontage. Met deze speciale sleutel kan iedere bout of moer even vast worden gedraaid, ongeacht hoeveel spanning erop wordt uitgeoefend. Dat verzekert een juiste montage en voorkomt scheuren, barsten of breuk van de schroefdraad van bout of moeren door overbelasting. Dit type sleutel wordt veel ingezet bij de montage van kwetsbare materialen zoals carbon, titanium en aluminium.

Voor de allerscherpste prijs heb je in ons assortiment keuze uit verschillende maten momentsleutels van geselecteerde topmerken als Bahco, Beta en Gedore. Wil je nog meer gemak tijdens het werken? Bekijk dan onze accu momentsleutels.

Producten 1 - 24 van 100
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Producten 1 - 24 van 100
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Hoe werkt de momentsleutel?

Momentsleutels werken volgens het principe van de bekende ratelsleutel of steeksleutel. Daarbij wordt er via een hefboom kracht overgebracht op te monteren bouten of moeren. Ze hebben als verschil dat ze dat doen tot een specifieke kracht (of spanning) wordt bereikt. De sleutel geeft via een veer en kogeltje in de kop dan een waarschuwingssignaal; de ‘klik’. Dat is het moment om te stoppen met vastdraaien. Zo wordt voorkomen dat bouten of moeren beschadigen.

Het instellen

De benodigde spanning of kracht wordt uitgedrukt in Newton, afgekort Nm. Wat exact het aantal Newton moet zijn, bijvoorbeeld voor het aandraaien van de wieldoppen van de auto, wordt meestal verstrekt door de fabrikant of dealer. De waarde van dit 'koppel' of 'aanhaalmoment' stel je in op de sleutel en vergrendelt hem. Nu is de sleutel klaar voor gebruik en zal op het juiste moment een stopsignaal geven.

Vrijwel alle momentsleutels in ons assortiment bieden een bepaald spanningsbereik en zijn via stappen instelbaar, bijvoorbeeld van 60 tot 300 Nm of 5 tot 25 Nm. De kleinste sleutels hebben daarin een hogere nauwkeurigheid dan de grote formaten die vooral meer spanningskracht bieden.

Let op: Ga bij het kopen van dit type sleutels eerst na hoeveel Newton je nodig hebt. De meeste typen stel je met de hand in op de juiste waarde. Bij de nieuwste generatie sleutels kan dit vaak ook al digitaal.

Tip voor na gebruik

Om de juiste spanning te garanderen, zijn momentsleutels gekalibreerd. Door veelvuldig gebruik kan deze kalibratie na verloop van tijd afwijkingen vertonen waardoor de sleutel opnieuw moet worden ingesteld. Om de sleutel zo lang mogelijk op de correcte spanning te houden, is het daarom belangrijk om na gebruik de sleutel in de ontspannen stand weg te leggen. Dus weer te ontgrendelen, los te draaien en op 0 te zetten.